γράφουν οι Σπουδάστριες δημοσιογραφίας Δέσποινα Παπαδοπούλου και Μαρία Παρασκευοπούλου
Η βραδιά των Όσκαρ εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί την πιο λαμπερή και μαγική βραδιά του Χόλιγουντ, όπου οι προσκεκλημένοι «παρελαύνουν» στο κόκκινο χαλί φορώντας δημιουργίες από διάσημους σχεδιαστές, οι καλλιτέχνες πραγματοποιούν λαμπερές εμφανίσεις επί σκηνής και βραβεύονται οι πιο άρτιες ταινίες.
Το Ολύμπιον ετοιμάστηκε για να υποδεχθεί τους λαμπερούς προσκεκλημένους του για την απονομή των 92ων Βραβείων Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στρώθηκε το κόκκινο χαλί και άνοιξε τις πόρτες του για να λάμψει η Θεσσαλονίκη από την φαντασμαγορική αυτή βραδιά. Πολύς ήταν ο κόσμος που παρευρέθηκε στην απευθείας μετάδοση από την Αμερική και την Cosmote tv, που είναι το μοναδικό ελληνικό δίκτυο που παρευρέθηκε στο κόκκινο χαλί του Λος Άντζελας. Οι παρόντες στην εκδήλωση, είχαν την δυνατότητα να περπατήσουν στο κόκκινο χαλί, να βγάλουν φωτογραφίες με το διάσημο αγαλματίδιο, να ψηφίσουν τους δικούς τους αγαπημένους ηθοποιούς και να χορέψουν υπό την μουσική dj, που έπαιζε γνωστά σάουντρακ ταινιών που άφησαν εποχή.
Στην γεμάτη αίθουσα του Ολύμπιον το κοινό παρακολούθησε στιγμές από το κόκκινο χαλί, συνεντεύξεις από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σατσίδη προς τους κινηματογραφικούς αστέρες, αλλά και την απονομή των Oscars με συντονιστή τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και καλεσμένους γνωστούς ηθοποιούς και ανθρώπους του κινηματογράφου, σχολιάζοντας τις φετινές υποψηφιότητες και κάνοντας αναδρομές σε παλαιότερες βραβευμένες ταινίες.
And the Oscar goes to...
Εκθαμβωτικό το ξεκίνημα των 92ων βραβείων Όσκαρ , με την λαμπερή τραγουδίστρια και ηθοποιό Ζανέλ Μονέ να ανοίγει την αυλαία για την μεγάλη απονομή.
Η ταινία «Παράσιτα» ήταν αυτή που σάρωσε τα βραβεία, βγάζοντας εκτός τον ταλαντούχο Χοακίν Φίνιξ που ήταν μάλιστα το μεγάλο φαβορί, αφού είχε συγκεντρώσει τις περισσότερες υποψηφιότητες με την ταινία «Joker». Τα «Παράσιτα» από την άλλη, είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία κορεάτικης παραγωγής που βραβεύεται με Όσκαρ. Συγκέντρωσε συνολικά 4 βραβεία: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου και διεθνούς ταινίας, ανατρέποντας έτσι τα περισσότερα προγνωστικά, που ήθελαν το πολεμικό δράμα «1917» να παίρνει το μεγάλο βραβείο της βραδιάς. Ο δημιουργός της ταινίας Μπόνγκ Τζουν-χο δυσκολεύτηκε αρκετά να πιστέψει τις διακρίσεις που συγκέντρωσε το φιλμ του κατά την διάρκεια της απονομής, διότι ήταν συνυποψήφιος μαζί με μεγάλα ονόματα.
Από την άλλη το φαβορί Χαοκίν Φίνιξ ή αλλιώς Τζόκερ κατάφερε να κερδίσει το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου για την τεράστια υποκριτική του ικανότητα, ως έναν ψυχικά διαταραγμένο άνθρωπο. Ο λόγος του είχε πολιτικό και φιλοζωικό χαρακτήρα, ενώ το τέλος της ομιλίας ήταν πολύ συγκινητικό, μιας και αναφέρθηκε στον αδικοχαμένο αδερφό του και στην φράση που του είχε αφιερώσει «τρέξε για να βρεις καταφύγιο με αγάπη και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν».
Η ταινία «1917» κέρδισε 3 βραβεία για τον σχεδιασμό ήχου, τα ειδικά εφέ και τη διεύθυνση φωτογραφίας. Η εν λόγω ταινία του Σαμ Μέντες ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ.
Βέβαια από την βραδιά δεν έλειψε ο Μπράντ Πιτ οπού κέρδισε δικαιωματικά το βραβείο Β’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία «Κάποτε στο... Χόλυγουντ», αφιερώνοντας το βραβείο, εμφανώς συγκινημένος στα παιδιά του.
Ακολούθησε η Ρενέ Ζελβέγκερ χωρίς ιδιαίτερη έκπληξη, κατακτώντας το χρυσό αγαλματίδιο Α’ γυναικείου ρόλου, για την πρωταγωνιστική της ερμηνεία στην ταινία « Τζούντις», αλλά και η Λόρα Ντερν με την υποψηφιότητα της Β’ γυναικείος ρόλος για την ταινία «ιστορία γάμου» όπου υποδύθηκε την δυναμική δικηγόρο.
Βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπει και μια μεγάλη έκπληξη από την μαγική βραδιά και αυτή δεν ήταν άλλη από τον 47χρονο θρύλο της ραπ, Έμινεμ. Τραγούδησε το «Lose Yourself», το τραγούδι που είχε κερδίσει Όσκαρ το 2003 για την ταινία «8ο Μίλι», όμως τότε ο ίδιος δεν είχε παρευρεθεί στην απονομή. Αυτή τη φορά έκανε αισθητή την παρουσία του και ξεσήκωσε το κοινό, γυρνώντας το 17 ολόκληρα χρόνια πίσω. Η εμφάνιση του είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό από την Ακαδημία και αυτό έκανε την έκπληξη ακόμη μεγαλύτερη.