white_logo close
white_logo close
360o

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

big_circle
Δημοσιογραφία: επάγγελμα ή λειτούργημα;

Share it

Δημοσιογραφία: επάγγελμα ή λειτούργημα;

Ειδικότητα: Τομέας ΜΜΕ & Ήχου


Επιμέλεια: Μίλτος Γήτας, Καθηγητής Τομέα ΜΜΕ & Ήχου / Δημοσιογράφος - Συγγραφέας

Υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να ερευνά και να ενημερώνει για τα σημαντικά γεγονότα που εξελίσσονται και φυσικά που ενδιαφέρουν την κοινή γνώμη.

Επίσης πρέπει να αναλύει τις ειδήσεις, να τις σχολιάζει και να ψάχνει στο βάθος των πραγμάτων για να αποκαλύψει την αλήθεια. Θα πρέπει να στηλιτεύει την αυθαιρεσία της εξουσίας, να στηρίζει τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Επιπλέον είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει αξιόπιστα και αντικειμενικά για τα σημαντικότερα γεγονότα, να τα κρίνει και να τα αναλύει με κριτήριο μόνο το γενικό συμφέρον των πολιτών.

Ως σημαντικός λοιπόν λειτουργός της ενημέρωσης είναι υποχρεωμένος να σέβεται την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και να λειτουργεί ευσυνείδητα σε κάθε περίπτωση. Θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός της αυτοτέλειας του δημοσιογράφου και φυσικά να εργάζεται απερίσκεπτα, να μην δελεάζεται από τις «σειρήνες» και να μην γίνεται δέσμιος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και του παρασκηνίου.

Ο σεβασμός στον πολίτη και η υπηρέτηση της κοινωνίας είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο εργάζεται ο δημοσιογράφος. Απαραίτητα εφόδια του δημοσιογράφου πρέπει να είναι η βαθιά πνευματική καλλιέργεια, η ευσυνειδησία και το ακέραιο ήθος του.

Αν θέλουμε να ασκούμε έγκυρη δημοσιογραφία πρέπει να είμαστε ακριβείς και όχι να επιδιώκουμε τον εντυπωσιασμό με λεκτικά πυροτεχνήματα για να αυξήσουμε πρόσκαιρα το κοινό μας.

Ο δημοσιογράφος δεν είναι δικαστής για να βγάζει καταδικαστικές αποφάσεις και να χαρακτηρίζει προσωπικότητες πολιτών αλλά πρέπει με αξιόπιστη ενημέρωση να υπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον και να προσπαθεί να μεταβάλει τις κοινωνικές συνθήκες και δομές αφού έχει στα χέρια του ένα σημαντικό όπλο, αυτό της δημοσιότητας.

Στη δημοσιογραφία δεν δημιουργούμε σενάρια χωρίς διασταυρωμένες πληροφορίες με σκοπό τον εντυπωσιασμό του κοινού ώστε να αυξήσουμε του αναγνώστες ή τους τηλεθεατές ασελγώντας απέναντι στην έγκυρη δημοσιογραφία. Απλά διαχειριζόμαστε σωστά την αλήθεια και τις πληροφορίες μας. Βεβαίως μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία και να βγάζουμε συμπεράσματα, ωστόσο χωρίς διασταυρωμένες πληροφορίες δεν μπορούμε να πλάθουμε ανυπόστατα σενάρια.

Ο δημοσιογράφος λοιπόν είναι η φωνή, τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας, καθώς εκφράζει τα αιτήματα και την αγωνία της για το μέλλον. Επομένως γίνεται κατανοητό ότι η δημοσιογραφία αποτελεί μεν ένα επάγγελμα, όπως όλα τα υπόλοιπα, ωστόσο είναι ταυτόχρονα και λειτούργημα, αφού ο σωστός δημοσιογράφος θα πρέπει να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του ηθικές αρετές οι οποίες τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση στους υπόλοιπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Line 2 Copy 4 circle2
circle2

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ