Eπιμέλεια: Τάνια Μοσχοπούλου & Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, Σπουδαστές Αθλητικής Δημοσιογραφίας
Tη διεξαγωγή εξετάσεων για τα διπλώματα προπονητικής της UEFA ,σε επανεξέταση του επίπεδου C είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά οι σπουδαστές Δημοσιογραφίας και Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, επισκεπτόμενοι το Αθλητικό Κέντρο Planet FC.
Για άλλη μια φορά, η παρουσία στα γήπεδα τους πρόσφερε την δυνατότητα να συνομιλήσουν με σπουδαίες προσωπικότητες του αθλητισμού, όπως τον Μιχάλη Μητροτάσιο και τον Κώστα Τσάνα, επικεφαλής, εκπαιδευτές και εξεταστές της διοργάνωσης.
“Στόχος μας είναι να ανεβάσουμε την ποιότητα των προπονητών στην Ελλάδα”
‘Έχοντας αναλάβει τα ηνία στην εκπαίδευση των Ελλήνων προπονητών αλλά και διατελώντας τα τελευταία χρόνια καθηγητής προπονητικής στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών ,ο Μιχάλης Μητροτάσιος , ανέλυσε με κάθε λεπτομέρεια την διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων. Από την προαπαιτούμενη εκπαίδευση ή και εμπειρία για την συμμετοχή σε αυτές, τις βαθμίδες των διπλωμάτων και τα κριτήρια αξιολόγησης των προπονητών μέχρι την αναγνωρισιμότητα του πτυχίου από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την UEFA , o κ. Μητροτάσιος θέλησε να αναδείξει την αξιόλογη δουλειά που γίνεται στην προπονητική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια , δηλώνοντας χαρακτηριστικά : “Το σύστημα απόκτησης αυτών των πτυχίων θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο, καθώς από την ποσότητα θέλουμε να περάσουμε στην ποιότητα"
Ωστόσο, δεν δίστασε να εκφράσει και την δυσαρέσκειά του σχετικά με την νοοτροπία που αντιμετωπίζονται οι Έλληνες προπονητές, λέγοντας: “Στην Ελλάδα ενώ αναπτύσσεται η προπονητική και το θέμα της εκπαίδευσης εξελίσσεται ραγδαία και ποιοτικά, οργανωτικά είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες. Δεν υπάρχουν γερά θεμέλια και σταθερότητα. Πολλοί νεαροί καταρτισμένοι προπονητές με επαγγελματικά πτυχία αδικούνται, καθώς δεν τους δίνεται η δυνατότητα από ομάδες, ώστε να προχωράνε.”
“Το ζήτημα είναι να γνωρίζεις που είσαι, ώστε να ξέρεις πόσο σου λείπει για να φτάσεις εκεί που θέλεις”
Παίρνοντας με την σειρά του τον λόγο, ο Κώστας Τσάνας, τεχνικός διευθυντής εκπαίδευσης της ΕΠΟ, μίλησε για το πόσο απαραίτητη είναι για τους προπονητές η κατάρτιση αλλά και η επίγνωση των συνθηκών στις οποίες καλείται κανείς να ανταπεξέλθει. “ Όπου και να είσαι, προέχει να γνωρίζεις τι χρειάζεται να κάνεις. Το ζήτημα είναι να γνωρίζεις που είσαι, ώστε να ξέρεις πόσο σου λείπει για να φτάσεις εκεί που θέλεις.”, είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ακόμη σχολίασε ότι η δουλειά τους είναι πολύ σημαντική καθώς όσο καλύτερα προετοιμάζουν τους προπονητές τόσο καλύτερα αυτοί θα προετοιμάζουν τους παίκτες. Επιπροσθέτως αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των Ελλήνων προπονητών, και συμφωνώντας με τον κ. Μητροτάσιο, πρόσθεσε: “Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη και σήμερα δεν πιστεύουν στους Έλληνες προπονητές. Η ικανότητα θα πρέπει να γίνει ανεξάρτητη από την εθνικότητα. Το σημαντικότερο είναι οι προπονητές να είναι σωστοί στην αξιολόγησή τους, να ξέρουν να καθοδηγούν, να διαβάζουν τις ανάγκες κάθε ποδοσφαιριστή και έτσι να βοηθούν την ομάδα, προσθέτοντας μάλιστα ότι η προπονητική στην Ελλάδα είναι σε εξαιρετικό επίπεδο.”
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί , πως στην διάθεση του προγράμματος για την διεξαγωγή των εξετάσεων, τέθηκαν με προθυμία οι ποδοσφαιριστές του ανδρικού τμήματος του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 FC. Έτσι, οι σπουδαστές Δημοσιογραφίας και Αθλητικής Δημοσιογραφίας άδραξαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την προπόνηση της ομάδας, μιλώντας και με τον coach Γιώργο Κούτση για ζητήματα τακτικής ποδοσφαίρου.